Jsem rezidentem státu mimo EU, který při návštěvě Evropy plánuje létat se svým dronem v rámci „specifické“ kategorie. Musím se registrovat?

Veškerý provoz dronů prováděný v členských státech EASA musí být v souladu s nařízením pro drony bez ohledu na státní příslušnost provozovatele nebo dálkově řídícího pilota. Jako rezident státu mimo EU jste tedy povinen se zaregistrovat u příslušného národního leteckého úřadu první země EU, kde hodláte létat.

V rámci registrace vám bude přiděleno „registrační číslo provozovatele UAS“, které musí být uvedeno (např. pomocí nálepky) na všech dronech, které provozujete. Úplný řetězec registrovaného provozovatele (registrační číslo doplněné o tři přidělené doplňkové znaky) musí provozovatel nahrát do „systému identifikace na dálku“,identifikačního e-systému bezpilotního letadla („e-identifikace“), pokud je jím bezpilotní letadlo vybaveno.

Jakmile se jednou zaregistrujete v hostitelské zemi, bude registrace provozovatele dronu platná v celé Evropě a provozovatel bude muset dodržovat všechna ustanovení nařízení pro drony.

Pokud máte v úmyslu provádět provoz ve „specifické“ kategorii, musíte požádat o oprávnění k provozu u národního leteckého úřadu členského státu (členských států) EU, kde jste se zaregistroval, nebo předložit prohlášení pro standardní scénář.

Pokud chcete provádět provoz v jiném členském státě, než ve kterém jste se zaregistroval, musíte postupovat stejným způsobem jako všichni ostatní státní příslušníci členského státu, kde jste se zaregistroval.

Regulatorní odkaz: Článek 41 odst. 1) a 2) nařízení (EU) 2019/945.

In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Aeronautical Operations Division

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Aeronautical Operations Division