Informace k průběhu řízení – vážný incident OK-TVO ze dne 22.08.2019

30. 11. 2021

Ve sdělovacích prostředcích byla nedávno znovu diskutována otázka kauzy podezření ze spáchání trestného činu velitele letadla společnosti Smartwings, související s vážným incidentem – vysazením pohonné jednotky, ke kterému došlo za letu dne 22. srpna 2019. Jelikož dotazy byly směřovány i k Úřadu pro civilní letectví (ÚCL), od kterého je veřejností očekáván další postup, rozhodl se Úřad shrnout nejdůležitější informace k dosavadnímu průběhu řízení a jeho možnému vývoji.

Nehledě na vývoj samostatné kauzy ve věci posouzení správnosti chování velitele letadla však ÚCL považuje za vhodné sdělit, že Úřadem byl v letech 2019 a 2020 v souvislosti s uvedeným vážným incidentem veden audit leteckého provozovatele, společnosti Smartwings. I díky obměněnému vedení společnosti a jeho aktivní spolupráci na řešení tohoto vážného incidentu bylo dle názoru Úřadu dosaženo u leteckého provozovatele nápravy systému tak, aby k podobným událostem již nedocházelo.

Dále je uvedena stručná rekapitulace zásadních milníků tohoto případu.

DatumUdálost
22.08.2019Vysazení pohonné jednotky nad Řeckem, přistání proběhlo v cílové destinaci – Praha-Ruzyně. Provozovatel podal o události hlášení v souladu s pravidly.
23.08.2019ÚCL zahájil sběr dat a podkladů. Podle tehdejšího názoru provozovatele se jednalo o standardní řešení situace. Proběhlo prvotní vyhodnocení známých skutečností ze strany ÚCL a bylo přijato rozhodnutí, že se nejedná o akutní systémové ohrožení.
26.08.2019ÚCL po důkladném vyhodnocení podkladů a vzhledem k medializaci kauzy považoval za důležité vydat prohlášení na svém webu.
27.08.2019Byly vyžádány konkrétní písemné podklady od provozovatele, včetně doporučení ÚCL postavit velitele letadla mimo službu z důvodu eliminace tlaku na jeho osobu při výkonu práce pilota.
29.08.2019Provozovatel staví velitele letadla mimo službu.
05.09.2019Provozovatel předal ÚCL první verzi závěrečné zprávy s návrhem nápravných opatření, velitel letadla byl provozovatelem odvolán z exekutivních funkcí.
18.09.2019Došlo k zahájení správního řízení s velitelem letadla, jehož součástí bylo předběžné opatření – zákaz výkonu činnosti jako velitel letadla v obchodní letecké dopravě.
23.09.2019Velitel letadla se odvolal proti předběžnému opatření k Ministerstvu dopravy a vznesl námitku k podjatosti ředitele ÚCL, což vedlo k faktickému přerušení správního řízení s velitelem letadla do doby rozhodnutí Ministerstva dopravy o podjatosti ředitele ÚCL.
04.10.2019Ministerstvo dopravy zrušilo předběžné opatření, o podjatosti bude rozhodovat v jiném řízení.
07.10.2019Úřadu pro civilní letectví se na tento vážný incident dotázala Policie ČR a vyžádala si od ÚCL dostupné podklady.
18.10.2019Policie ČR oznámila Úřadu, že byly zahájeny úkony trestního řízení s velitelem letadla, což znamená, že i bez ohledu na rozhodnutí Ministerstva dopravy o podjatosti ředitele ÚCL nelze ve správním řízení s velitelem letadla pokračovat a je zapotřebí vyčkat výsledku trestního řízení.
23.07.2020Byla vydána Závěrečná zpráva ÚZPLN.
24.9.2021Řízení bylo ukončeno usnesením Městského státního zastupitelství v Praze, kterým bylo rozhodnuto, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu a kterým se se věc odevzdává Úřadu pro civilní letectví k projednání přestupku.
21.10.2021Městskému státnímu zastupitelství v Praze byla zaslána žádost Úřadu pro civilní letectví o postoupení výše uvedené věci, neboť přes informace publikované i ve sdělovacích prostředcích nebyl spis oficiální cestou stále obdržen.
29.10.2021Úřadem byl obdržen spis ve výše uvedené věci, na základě usnesení Městského státního zastupitelství v Praze. S ohledem na výše uvedenou námitku podjatosti nemůže ÚCL v dané věci rozhodovat.
1.11.2021Úřadem byl spis předán Ministerstvu dopravy, jako doplnění podkladů k rozhodnutí v rámci řízení o námitce podjatosti ředitele ÚCL, které je podmínkou pro umožnění dalších správních kroků činěných Úřadem pro civilní letectví.
In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Aeronautical Operations Division

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Aeronautical Operations Division