Podepsáno memorandum o spolupráci při rozvoji užívání dronů pro vojenské i civilní užití

8. 4. 2022

Bezpilotní prostředky, resp. jak jsme si i v civilním letectví zvykli říkat drony, jsou jednou z nejperspektivnějších oblastí rozvoje letectví, což bylo potvrzeno dnešním podpisem společného memoranda mezi Ministerstvem dopravy a Ministerstvem obrany o vzájemné spolupráci na podporu rozvoje bezpilotních vzdušných prostředků pro civilní i vojenské užití v České republice. Zároveň byla formálně zarámována dosavadní velmi dobrá spolupráce nejen mezi oběma ministerstvy, ale i dalšími institucemi, mezi které patří Úřad pro civilní letectví.

Obecným cílem memoranda je stavět na dosavadních zkušenostech, využívat dostupné informace a tyto rychle a hlavně efektivně sdílet v rámci společného prostředí. Díky tomu budeme jak na civilní, tak na vojenské straně připraveni co nejrychleji reagovat například i na zvládání krizových situací a to nejen v rámci obranných složek, ale například i složek IZS a dalších. I proto dochází k podpisu memoranda v této době. Vzhledem ke skutečnosti, že Úřad k dnešnímu dni vydal podle evropských předpisových požadavků více než 470 oprávnění k provozu ve specifické kategorii a registruje téměř 36 000 provozovatelů a téměř 40 000 pilotů dronů, troufáme si říct, že je na čem stavět.

In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Aeronautical Operations Division

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Aeronautical Operations Division