Stanovisko ÚCL k výpadku TopSky

16. 6. 2022

Dne 15.6.2022 obdržel Úřad pro civilní letectví informaci státního podniku Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR), že došlo k celkovému provoznímu výpadku systému TopSky. Úřad pro civilní letectví začal okamžitě monitorovat situaci i přijatá opatření ze strany poskytovatele služeb. K situaci z pozice dozorového orgánu vydáváme níže uvedené stanovisko:

  • Zajištění bezpečnosti leteckého provozu a dodržování předpisových požadavků a nastavených postupů zůstává pro Úřad pro civilní letectví nejvyšší prioritou.
  • Jedná se o celkový provozní výpadek technického systému zavedeného do provozu v letošním roce, kdy technické problémy nebyly a nejsou při zavádění žádného systému vyloučeny. Tyto jsou součástí provozní praxe a součástí povolení systému do provozu bylo prověření, že podnik jako poskytovatel služeb má nastaveny postupy pro řešení takových situací.
  • ŘLP ČR okamžitě reagoval na tuto situaci a okamžitě přijal opatření.
  • Zástupci ŘLP ČR o této situaci okamžitě informovali Úřad pro civilní letectví, který situaci i přijímaná opatření monitoroval. Úřad pro civilní letectví konstatuje, že přijatá opatření byla v souladu s nastavenými postupy, reakce ŘLP ČR jako poskytovatele služeb byla v souladu s očekáváním regulátora a dozorového orgánu a přijaté postupy vyloučily ohrožení bezpečnosti provozu.
  • Úřad pro civilní letectví průběžně sleduje a bude i nadále monitorovat provoz systému TopSky a další opatření přijímaná ŘLP ČR k minimalizaci nebo možné eliminaci technických problémů uvedeného systému, včetně jednání a kroků přijímaných podnikem jako poskytovatelem služeb vůči dodavateli sysytému TopSky, společnosti Thales.
  • Úřad pro civilní letectví oceňuje nasazení a profesionalitu všech pracovníků ŘLP ČR, kteří na řešení uvedené situace participovali a konstatuje, že veškeré kroky byly přijímany okamžitě a s deklarovaným cílem zajištění maximální úrovně bezpečnosti a následného uvedení systému řízení do opětovného provozu.
In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Aeronautical Operations Division

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Aeronautical Operations Division