Stanovisko ÚCL k nedávno uložené pokutě

31. 10. 2022

Vzhledem k medializaci jedné z pokut, kterou Úřad pro civilní letectví (dále jen „Úřad“) v nedávné době uložil, poskytujeme následující stanovisko.

Úřad je tímto státem zřízen proto, aby dohlížel na dodržování pravidel regulujících civilní letectví, zejména bezpečnost jeho provozu. Proto musí pravidla vymáhat a k tomu v krajních případech volí sankce. Za rok 2021 uvalil 50 sankcí, kde v 16 z nich bylo zvoleno napomenutí. Vzhledem k počtu vedených správních řízení v řádu vyšších tisíců je to zlomek naší činnosti.

Úřad respektuje práva jím dozorovaných subjektů a kauzy nemedializuje, avšak vzhledem k tomu, že část rozhodnutí je již veřejná, Úřad alespoň obecným způsobem podává své stanovisko k věci. Právní řád České republiky poskytuje dostatek prostředků k domáhání se práv, pokud má dozorovaný subjekt pocit, že je na nich zkrácen. Úřad toto nikdy nevnímal jako boj, ale jako nástroj k hledání cíle.

Úřad zahájil s pilotem přestupkové řízení, neboť pilot dle zjištění Úřadu v rozporu s pravidly provedl sérii 8 letů při zásahu IZS v Hřensku. Jedná se o provoz s nutným zvláštním výcvikem, postupy pro specifickou vysoce rizikovou činnost atd., nejedná se tedy o pouhé byrokratické překážky. Úřad při rozhodování zohledňuje veřejný zájem, nemůže ovšem přehlížet porušování či dokonce opakovaná porušení pravidel stanovených právním řádem České republiky. V určitých situacích proto musí pravidla i vymáhat, aby zajistil bezpečnost osob a majetku ve vzduchu a na zemi. Správní řízení není ukončeno, proto s ohledem na práva pilota nelze podávat bližší informace.

In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Aeronautical Operations Division

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Aeronautical Operations Division