Konfliktní provoz UAS v blízkosti letišť

26. 7. 2022

S ohledem na množící se případy konfliktního provozu bezpilotních letadel v blízkosti letišť, a to nejen v blízkosti řízeného letiště Praha/Ruzyně (LKPR), si dovolujeme připomenout dlouhodobě uplatňované omezení provozu bezpilotních letadel v blízkosti letišť.

Provoz bezpilotních letadel může probíhat ve vzdálenosti větší než 5,5 km od vztažného bodu letiště. Ve vztahu k letišti LKPR je tak konfliktní např. provoz v Divoké Šárce nebo oboře Hvězda v Praze 6 (obě uvedené lokality jsou navíc maloplošným zvláště chráněným územím, kde je provoz tak jako tak možný pouze se zvláštním Oprávněním k provozu ve „specifické“ kategorii).

Jistou výjimkou je provoz letadel s maximální vzletovou hmotností do 0,91 kg, která mohou být provozována i ve vzdálenosti menší, ovšem vždy mimo ochranná pásma letiště, která slouží k ochraně provozu letadel. Informace k reálnému průběhu ochranného pásma obsahují mapy pro územní plánování a může Vám je poskytnout Úřad na vyžádání. Seznámit se s přibližným průběhem ochranného pásma letiště ovšem můžete i sami, a to s využitím nástroje GRID aplikace DronView podniku ŘLP ČR, s.p. https://dronview.rlp.cz/, standardního nástroje pro předletovou přípravu.

Konfliktní provoz pochopitelně nezůstává bez odezvy a může končit zabavením letadla a pokutou. Ve vlastním zájmu tak daná omezení respektujte.

V případě zájmu provozovat bezpilotní letadlo nad rámec uvedených omezení je třeba dát o svém provozním záměru vědět – provoz musí být koordinován jak s provozovatelem daného letiště, tak s příslušným stanovištěm řízení letového provozu (u neřízeného letiště s letištní letovou informační službou (AFIS) nebo se stanovištěm poskytování informací známému provozu (RADIO). Kontaktní informace naleznete v letecké informační příručce AIP https://aim.rlp.cz/, případně Vám je poskytne Úřad na vyžádání.

In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Aeronautical Operations Division

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Aeronautical Operations Division