Změny v regulaci provozu UAS od roku 2024

21. 12. 2023

S koncem roku 2023 pozbývá účinnost Článek 22 Prováděcího nařízení Komise (EU) 2019/947 a dále zůstane v účinnosti, pro UAS uvedená na trh před 1. lednem 2024, pouze Článek 20. To znamená, že letadla, která nejsou vybavena „C“ štítkem a byla na trh uvedena do konce roku 2023, budou dále provozována v rámci podkategorií provozu A1 v případě letadel lehčích než 250 g a v podkategorii A3 v případě letadel těžších než 250 g.

Dále dne 1. 1. 2024 vstupuje v účinnost ustanovení bodu UAS.SPEC.050 odst. 1 písm. l) bodu ii) přílohy Prováděcího nařízení. To znamená, že provozovatel je při provozu v rámci kategorie SPECIFIC povinen vybavit bezpilotní letadlo aktivním a aktualizovaným systémem dálkové identifikace. Přehled aktuálně dostupných systémů dálkové identifikace naleznete na stránkách agentury EASA zde: https://www.easa.europa.eu/en/domains/civil-drones-rpas/open-category-civil-drones.

In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Aeronautical Operations Division

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Aeronautical Operations Division